Ενας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι πωλήθηκε για 450,3 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s προχθές στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα παγκοσμίως.

Στο τέλος μιας αγοραπωλησίας διάρκειας 19 λεπτών ο «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου), ο τελευταίος πίνακας του ζωγράφου που παρέμενε σε χέρια ιδιώτη συλλέκτη, ξεπέρασε κατά πολύ τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Les Femmes d’ Alger» («Οι Γυναίκες του Αλγερίου»), που πωλήθηκε 179,4 εκατ. δολάρια το 2015.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την πώληση, οι υπεύθυνοι του οίκου Christie’s αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον αγοραστή και για τους άλλους πλειοδότες, παρά μόνον ότι προέρχονταν από όλο τον κόσμο.

Οι εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών τοποθετούσαν στα 100 εκατ. δολάρια την αξία του πίνακα, διαστάσεων 65×45 εκατοστών, που πωλήθηκε αντί 45 στερλινών το 1958, πριν αναγνωριστεί ως αυθεντικός Λεονάρντο το 2005.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί με βεβαιότητα, φαίνεται ότι ο «Salvator Mundi» έγινε ο ακριβότερος πίνακας στην ιστορία όλων των πωλήσεων, περιλαμβανομένων αυτών που έγιναν εκτός δημοπρασίας. Δύο πίνακες, ένας Ντε Κούνινγκ και ένας Γκογκέν που πωλήθηκαν στο πλαίσιο ιδιωτικών συναλλαγών το 2015 αντί 300 εκατ. ο καθένας, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρούνταν μέχρι τώρα οι πιο ακριβοί παγκοσμίως. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για τον οίκο Christie’s και πιστεύω μια μεγάλη στιγμή για την αγορά της τέχνης», δήλωσε στο τέλος της δημοπρασίας ο γενικός διευθυντής του οίκου Γκιγιόμ Τσερούτι.

Ο πίνακας του Ντα Βίντσι ήταν μέχρι τώρα στην κατοχή του Ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εξόριστου ολιγάρχη και προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου του Μονακό AS Monaco. Ο μεγιστάνας φέρεται να αγόρασε το έργο αντί 127,5 εκατ. δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατ. δολαρίων. Εκτοτε, Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ ενεπλάκησαν σε δικαστική μάχη, με τον εκατομμυριούχο να κατηγορεί τον έμπορο τέχνης ότι πήρε υπέρογκες προμήθειες για τους πίνακες που του πουλούσε.

Τιμή εκκίνησης για τον «Σωτήρα του Κόσμου» ήταν τα 70 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε 53 φορές έως τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 450,3 με τις προμήθειες, τα έξοδα και τους φόρους. Οι τουλάχιστον έξι πλειοδότες στη μέση της δημοπρασίας έγιναν ουσιαστικά δύο επίδοξοι αγοραστές που δεν κατονομάστηκαν και οι οποίοι έδιναν εντολές τηλεφωνικά μέσω των πωλητών του Christie’s. Χειροκροτήματα και επευφημίες κατέκλυσαν την αίθουσα μόλις ακούστηκε το τελικό χτύπημα του σφυριού.

«Εξαιρετική στιγμή»

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε το “Αγιο Δισκοπότηρο” όλων των καλλιτεχνών, ένας πίνακας αυτού του καλλιτέχνη», δήλωσε ο Φρανσουά ντε Πορτέρ, υπεύθυνος του τμήματος «Old Masters» του οίκου Christie’s. «Είναι μια εξαιρετική στιγμή για τους παλαιούς πίνακες, για την αγορά. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω αυτό που πραγματικά συνέβη στη δημοπρασία. Είναι μια εξαιρετική τιμή για έναν εξαίρετο πίνακα. Ο Ντα Βίντσι ενέπνευσε γενιές ολόκληρες και συνεχίζει να εμπνέει».