Τα Πάσχα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να πάρουμε μία γεύση από διακοπές, λίγο πριν έρθει το καλοκαίρι. Αν η επιλογή να επισκεφθείτε το χωριό σας δεν σας ενθουσιάζει και θέλετε να επιλέξετε κάτι διαφορετικό για φέτος, έχουμε συγκεντρώσει και σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους προορισμούς για τις διακοπές του Πάσχα.

Κέρκυρα

Δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε μία λίστα με προορισμούς για το Πάσχα χωρίς να αναφέρουμε, στην πρώτη θέση, την όμορφη Κέρκυρα. Πέρα από το γνωστό σε όλους έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου “Μπότηδες” στη Σπιανάδα, ορθόδοξες παραδόσεις, ενετικά έθιμα, ήχοι δεκάδων φιλαρμονικών και χορωδίες συνθέτουν το σκηνικό για αξέχαστες Πασχαλινές διακοπές.

 

Σύρος

Το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, την Σύρο. Μεταξύ άλλων, Ορθόδοξοι και Καθολικοί σμίγουν στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο, τα βεγγαλικά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης χρωματίζουν τον κυκλαδίτικο ουρανό, δημιουργώντας μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή του Πάσχα, με το ομοίωμα του Ιούδα να παραδίδεται στην πυρά.

 

Ύδρα

Η Ύδρα αποτελεί τον καλύτερο προορισμό για όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πάσχα μακριά από το νέφος και τη βουή της πόλης. Το νησί που “απαγορεύει την είσοδο” στα αυτοκίνητα, θα σας κάνει να χαλαρώσετε μέσα σε μερικές ώρες, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά έθιμα, την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, που γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους.

 

Λεωνίδιο – Τυρός

Στο παραδοσιακό Λεωνίδιο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας! Το βράδυ της ανάστασης πραγματοποιείται το έθιμο “κολλημάρες”, δηλαδή το πέταγμα των «αερόστατων», που μπορείτε να συναντήσετε μόνο στη πόλη αυτή και αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ανάσταση. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Στον γειτονικό Τυρό, μπορείτε να παρακολουθήσετε το λιμάνι να “πυρπολείται” όταν οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και βάζουν φωτιά στον Αφανό.

 

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένας προορισμός ο οποίος συμπυκνώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό κάλος, την τοπική παράδοση και την βαθιά θρησκευτική κατάνυξη που απαιτεί ο εορτασμός του Πάσχα.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κορύφωση του Θείου δράματος, στην Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι μοναδική με μοναχούς και πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στο Θείο δράμα παρακολουθώντας την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Το Σάββατο της Ανάστασης το σκηνικό αλλάζει. Τα μεσάνυχτα, μετά το “Χριστός Ανέστη”, μπορεί στα Μετέωρα να μην υπάρχουν πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, όμως η καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, καθώς οι πιστοί μοιράζονται το Άγιο Φως.

Σούβλισμα του οβελία, τραγούδια και χορός είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που μένουν αναλλοίωτα στην πόλη της Καλαμπάκας την Κυριακή του Πάσχα, με τους ντόπιους να ψήνουν στις αυλές και τις πλατείες και τις ταβέρνες να προσφέρουν εδέσματα στους επισκέπτες.

 

Πάτμος

Το νησί της Αποκάλυψης, πρωταγωνιστεί τις ημέρες του Πάσχα, προσφέροντας καθηλωτικές εμπειρίες.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις, πραγματοποιείται η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος, ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα και προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το έθιμο φέρνει σε πρώτο πλάνο, την μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Μυστικού Δείπνου με τον Ηγούμενο να πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών και στην συνέχεια να κινείται προς τον τόπο της προσευχής.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί γιορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού ντυμένους με την πατμιακή φορεσιά.

 

 

Μονεμβασιά

Το Πάσχα είναι από τις ομορφότερες περιόδους που μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη Μονεμβάσια.

Εκεί, δε θα συναντήσετε κάποιο έθιμο που ενδεχομένως θα σας εντυπωσιάσει, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το όμορφο περιβάλλον και να γιορτάσετε το Πασχα παραδοσιακά. Στην όμορφη Καστροπολιτεία, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί με λευκά κεριά ακολουθούν τον επιτάφιο με ιδιαίτερη κατάνυξη στα πλακόστρωτα σοκάκια. Στην κορύφωση της Μεγάλης Βδομάδας, το Μεγάλο Σάββατο, το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι μέχρι να ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”.

Την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με το έθιμο, πραγματοποιείται το Κάψιμο του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου, με τη συνοδεία βεγγαλικών.

 

Ναύπλιο

Αν, τέλος, ψάχνετε κάποιο μέρος κοντά στην Πρωτεύουσα, το Ναύπλιο είναι πάντα μία σίγουρη επιλογή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, αργά το βράδυ, που οι εκκλησίες της παλιάς πόλης παραμένουν ανοικτές για να στολίσουν τον επιτάφιό τους, θα έχετε την εύκαιρια να μπείτε μέσα και παρακολουθήστε την διαδικασία και το έθιμο που θέλει τις ανύπαντρες κοπέλες να στολίζουν τον επιτάφιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επισκεφτείτε όσες εκκλησίες επιθυμείτε, αφού παραμένουν ανοιχτές όλη την ημέρα και να δείτε τους εντυπωσιακούς επιτάφιους κάθε γειτονιάς. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητο σας την Ευαγγελίστρια και να απόλαυσε την πανοραμική θέα του Αργολικού κόλπου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, αξίζει να παρακολουθήσετε τη συγκέντρωση όλων των επιτάφιων, της Παλιάς Πόλης, στην Πλατεία Συντάγματος.

Τέλος, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στήνεται μια μεγάλη εξέδρα στην Πλατεία Συντάγματος, με πλήθος κόσμου να περιμένει το Άγιο Φως και να δημιουργεί μία μοναδική εικόνα.

 

Όπου και αν επιλέξετε να βρεθείτε φέτος το Πάσχα, ο ΔΡΟΜΟΣ 89,8 σας εύχεται ολόψυχα να περάστε υπέροχα και μην ξεχνάτε, όπου κι αν είστε, μπορείτε πάντα να ακούτε τις αγαπημένες σας επιτυχίες μέσω του www.dromosfm.gr