Μια λαμπερή τελετή φωταγώγησης πραγματοποιήθηκε, την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη, στο εμβληματικό μνημείο της Ακρόπολης. Ο εντυπωσιακός φωτισμός ενθουσίασε το κοινό, που μαζεύτηκε στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσει το μαγευτικό θέαμα, αλλά και όσους παρακολούθησαν παγκόσμια, διαδικτυακά ή τηλεοπτικά, την τελετή φωταγώγησης, που έγινε στις 8 το βράδυ.

Ο νέος φωτισμός είναι στις αποχρώσεις του λευκού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλέον να ξεχωρίζουν τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη του μνημείου, ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά του. Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου, τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, καθώς και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από πολλά πιθανά σημείο θέασης.

View this post on Instagram

Ακόμη κι αν η ομορφιά δεν σώζει τον κόσμο, μπορεί να τον κάνει καλύτερο. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στρέφουμε το βλέμμα προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Συντονιστείτε στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση (link στο bio), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/@minculturegr και στην ΕΡΤ1/@ertsocial για να δείτε σε live streaming την οπτικοακουστική παρουσίαση του νέου φωτισμού της Ακρόπολης από την @eleftheriadeko_studio. . . Beauty might not save the world, but it can make it better. On Wednesday, September 30 at 20:00 (UTC+2), we turn our glance towards the Acropolis. Tune it to the Onassis Foundation YouTube Channel (link in bio), the Ministry of Culture and Sports website, and ERT1, to watch the live streaming of the audiovisual presentation of the new lighting of the Acropolis from @eleftheriadeko_studio. . Photo: @gavriilux . #acropolislights #onassisstegi #onassis #onassisfoundation #ministryofculturegr #greekculture #YPPOA #ΥΠΠΟΑ @eleftheriadeko_studio

A post shared by ONASSIS STEGI (@onassis.stegi) on

Ο προηγούμενος φωτισμός μετρούσε ήδη 15 χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας όπως και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, να ήταν αρκετά αυξημένο, γεγονός που δεν ισχύει πλέον. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης, εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείου Πολιτισμού, ο νέος φωτισμός είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί το πρώτο από μία σειρά έργων, που θα υλοποιηθούν με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης. Στην τελετή φωταγώγησης το παρόν έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

Απολαύστε τις μαγευτικές εικόνες από  την φωταγώγηση του αγαπημένου μνημείου, που επι είκοσι πέντε αιώνες δεσπόζει πάνω στον ιερό βράχο:

View this post on Instagram

In a time filled with darkness, all we can do is seek out the light. On Wednesday, September 30, the new lighting of the Acropolis was presented with a unique audiovisual event. The contribution and implementation of the project was done by the Onassis Foundation, in collaboration with the @minculturegr and @eleftheriadeko_studio, breathing new life into the marbles on the Acropolis. . . Σε μία περίοδο γεμάτη σκοτάδι, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε το φως. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, με ένα μοναδικό οπτικοακουστικό event. Το έργο αποτελεί δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το @minculturegr και την @eleftheriadeko_studio, δίνοντας νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου. . Lighting Design: @eleftheriadeko_studio Directed by: @alexmaragos Music: @stavrosgasparatos Creative Director: @cristos_sarris Production Planning & Execution: V+O / @yardathens Production: #OnassisFoundation . . #acropolislights #onassisstegi #onassis #onassisfoundation #ministryofculturegr #greekculture #YPPOA #ΥΠΠΟΑ

A post shared by ONASSIS STEGI (@onassis.stegi) on