Έφθασε και στην Ελλάδα η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με τη βοήθεια της οποίας ανιχνεύονται επικίνδυνες ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουμε από τα ράφια των καταστημάτων.

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Ήδη σε 13 ευρωπαϊκές χώρες τρέχει σχετικό πρόγραμμα («Life») με την ονομασία «Ask Reach» για τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τα Νέα, μέσω της εφαρμογής αυτής οι πολίτες της ΕΕ λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες για Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας (SVHCs) στα είδη και αντικείμενα που σκοπεύουν να αγοράσουν.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται (από τον περασμένο μήνα) με τον συντονισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecocity και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας περιλαμβάνουν καρκινογόνες ουσίες, ορμονικούς διαταράκτες και ενώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά προβλέπει την υποχρέωση να κοινοποιούνται οι πληροφορίες που αφορούν στις προαναφερόμενες ενώσεις.
πηγή : in.gr