Η Ουκρανία είναι η νικήτρια χώρα της Eurovision για το 2022. Μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει τις βέλτιστες εντυπώσεις από τις επιτροπές, όμως προκάλεσε συγκίνηση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, που της έδωσε 631 πόντους και την κατέστησε νικήτρια. 

Στην ψηφοφορία των επιτροπών η Ουκρανία ήρθε στην τέταρτη θέση και ενώ η νίκη εικαζόταν ότι θα κριθεί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ισπανία, τελικά το κοινό ήταν αυτό που ουσιαστικά οδήγησε την νικητήρια χώρα στην κορυφή.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra ήταν αυτό που συμμετείχε στο διαγωνισμό της Eurovision 2022 για την Ουκρανία με το τραγούδι Stefania, που αρχικά γράφτηκε για τη μητέρα του τραγουδιστή. Ωστόσο λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει, στο τραγούδι δόθηκε άλλη ερμηνεία και πλέον είναι αφιερωμένο στην μητέρα πατρίδα. Γεγονός που δικαιολογεί το έντονο συναίσθημα που κατάφερε  να μεταφέρει με την εμφάνισή του ο Ουκρανός τραγουδιστής. Μάλιστα, κλείνοντας την αρχική του εμφάνιση στη σκηνή της Eurovision 2022, έστειλε μήνυμα για την υποστήριξη της Μαριούπολης και του Αζοφστάλ. 

Επί σκηνής είδαμε τα 6 μέλη του συγκροτήματος Kalush Orchestra να φορούν έντονα χρώματα και ενδύματα με παραδοσιακά μοτίβα της χώρα τους. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του τραγουδιού είδαμε στο δάπεδο της σκηνής μπλε φωτισμούς και δύο μεγάλα χέρια που ήταν σαν να αγκαλιάζουν το συγκρότημα. Η εμφάνισή τους τελείωσε με κίτρινους και μπλε φωτισμούς, χρώματα που χαρακτηρίζουν την Ουκρανική σημαία.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκρότημα από την Ουκρανία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που βρισκότανε στο στάδιο του Τορίνο.

Με επιτυχία επίσης, στέφθηκε η φετινή εμφάνιση της Ελλάδας στον 66o μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Η Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσώπησε την χώρα μας με το τραγούδι  «Die Together», κατάφερε να συγκεντώσει 158 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές και 57 από το κοινό, κατακτώντας την όγδοα θέση.

Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της συμμετοχής της Ελλάδας υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός και την ενδυματολογική εμφάνιση επιμελήθηκε η Σίλια Κριθαριώτη. Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Μάλιστα, η συμμετοχή της Ελλάδας κίνησε το ενδιαφέρον, των χρηστών του Twitter και συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια.  Ένα από αυτά ήταν και της συγγραφέας του Χάρι Πότερ J. K. Rowling που αναφέρθηκε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού, στην εξαίσια ερμηνία της Αμάντας. Πιο συγκεκριμένα έγραψε «πολύ μου άρεσε αυτό. Και ο μουσικά χαρισματικός συζυγός μου εγκρίνει επίσης. Δυνατό ρεφρέν». 

 

Απολαύστε εδώ την εμφάνιση της Ουκρανίας και της Ελλάδας: