Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Ο όρος “ομοφοβία” πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και ως ευρύτερη έννοια αφορά το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και όχι απαραίτητα αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους.

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων και της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Συχνά, φτάνει στο σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, μέσω λεκτικής βίας, αλλά και εγκλημάτων μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους. Κάποιοι από τους παράγοντες που επιτείνουν την ομοφοβία είναι ακόμη, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την ισότητα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των διεμφυλικών και μεσοφυλικών ατόμων. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα ανησυχητικό επίπεδο διακρίσεων και παρενοχλήσεων σε βάρος τους. Για αυτό το λόγο, η ΕΕ δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και για την προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ+.