Η αυτοκτονία του 15χρονου μαθητή το απόγευμα της Κυριακής είναι άλλο ένα θλιβερό περιστατικό που μας υπενθυμίζει ότι το bullying εξακολουθεί να μαστίζει μια κοινωνία η οποία αγνοεί διαχρονικά τις ρίζες, τις μορφές και τις συνέπειες του.
 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο εκφοβισμός ανέκαθεν υπήρχε στα σχολεία, ανέκαθεν υπήρχαν οι νταήδες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την συνδρομή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι μορφές του έχουν πληθύνει επικίνδυνα.
 
Αν βιώνεις μια τέτοια κατάσταση μη δείξεις ότι ενοχλήθηκες. Οι εκφοβιστές προσπαθούν να δουν από την αντίδραση σου αν κατάφεραν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. Μην ανταποδώσεις. Η εκδίκηση, αντί να βελτιώσει τα πράγματα θα τα χειροτερέψει.  Κράτα απόσταση ασφαλείας. Να αποφεύγεις όσο πιο πολύ μπορείς τους εκφοβιστές. Αγνόησέ τους. Αν δεν απαντήσεις θα δείξεις ότι είσαι πιο ώριμος και πιο δυνατός από αυτόν που σε παρενοχλεί.
 
Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου. Πίστεψε στις ικανότητες σου, μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Μίλησε σε κάποιον. Σύμφωνα με έρευνες, τα μισά και πλέον θύματα εκφοβισμού δεν λένε σε κανένα τι τους συμβαίνει. Να θυμάσαι ότι αυτό βολεύει τους εκφοβιστές. Το να μιλήσεις σε κάποιον ίσως είναι το πρώτο βήμα να γλιτώσεις από τον εφιάλτη. Γίνε μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.
 
Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες. Τα παιδιά που εκφοβίζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος. Έχουν συχνά τάσεις αυτοκτονίας, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα θύματα σχολικού εκφοβισμού είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωτικά προβλήματα στην εφηβεία. Τα παιδιά που δέχονται bullying έχουν αυξημένο αίσθημα θλίψης και μοναξιάς, παρουσιάζουν μηδαμινό ενδιαφέρον για δραστηριότητες και μειώνεται η σχολική τους απόδοση- παρουσία στο σχολείο.
 
Πριν μιλήσεις, ΑΚΟΥ!
Πριν γράψεις, ΣΚΕΨΟΥ!
Πριν πληγώσεις, ΝΙΩΣΕ!
Πριν τα παρατήσεις, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ!
Πριν γεράσεις, ΖΗΣΕ!