Τις τελευταίες δεκαετίες η εικόνα της Αθήνας έχει αλλάξει κατά πολύ, καθώς η φασαρία από τα πολυάριθμα αυτοκίνητα, τα σκουπίδια, το ελάχιστο πράσινο, οι τεράστιοι δρόμοι με τα μικρά πεζοδρόμια και οι γκρίζες πολυκατοικίες έχουν δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Η συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωσή της, καθώς ο πληθυσμός της εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια.    

Κάποτε στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούσαν άμαξες με άλογα, κόσμος που περπατούσε στο δρόμο ξέγνοιαστος και χωρίς άγχος, ακόμη και πρόβατα. Το πράσινο υπήρχε διάχυτο στην πρωτεύουσα, η μορφή της πλατείας Συντάγματος και Ομονοίας ήταν εντελώς διαφορετική, ενώ το Κολωνάκι και το Μεταξουργείο ήταν αγροτικές περιοχές. Μπορεί η Αθήνα του παρελθόντος να έχει αλλοιωθεί, μετά από τις αλλαγές που έχουν επέλθει, παρόλα αυτά, τα μνημεία που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης, μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και μας θυμίζουν πόσο όμορφη παραμένει ακόμη και σήμερα.  

Οι φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστορία της πόλης και να συγκρίνεται την Αθήνα του τότε με του σήμερα.

Απολαύστε 15 φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας:

Κολωνάκι στα μέσα της δεκαετίας του 1920

 

8 Iουνίου 1951 στην οδό Πανεπιστημίου. Οι Έλληνες στρατιώτες επιστρέφουν από την Κορέα.

Η πλατεία Συντάγματος το 1903

Η Πύλη του Αδριανού, περίπου το 1888-1900

Η Λεωφόρος Συγγρού το 1940

Η Πλατεία Ομονοίας τον Μάρτιος  του 1959

 

Μεταξουργείο το 1835

Η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι το 1930

27 Απριλίου 1941. Βασιλίσσης Σοφίας. Η κάθοδος των Γερμανών στην Αθήνα.

Πανεπιστημίου τον Δεκέμβριο του 1947

Η Πλατεία Συντάγματος το 1865

Πανεπιστημίου τον Δεκέμβριος του 1944

 

Παναθηναϊκό Στάδιο στις 22 Απριλίου του 1906

Ακρόπολη την δεκαετία του 1950

Ομόνοια το 1917