Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελέσκι, εμφανίστηκε μέσω μαγνητοσκοπημένου video, στην 64η απονομή βραβείων Grammy συγκινώντας τα πλήθη από την πρώτη κιόλας πρόταση του. Πιο συγκεκριμένα η ομιλία του ξεκίνησε ως εξής:

«Ο πόλεμος. Τι πιο αντίθετο από τη μουσική… Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των σκοτωμένων ανθρώπων. Τα παιδιά μας ζωγράφιζαν πύραυλους, όχι αστέρια. Πάνω από 400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 153 παιδιά πέθαναν. Και δεν θα τα δούμε ποτέ να ζωγραφίζουν» και συνέχισε λέγοντας «Οι μουσικοί μας φοράνε πανοπλία αντί για σμόκιν και τραγουδούν στους τραυματίες. Στα νοσοκομεία.»

Ακόμα, θέλοντας να συνδέσει την μεγαλύτερη τελετή της μουσικής βιομηχανίας με τον πόλεμο είπε:

«Ο πόλεμος δεν μας αφήνει να επιλέξουμε ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα μείνει στην αιώνια σιωπή. Η μουσική θα ακουστεί ούτως ή άλλως. Να ζεις. Να αγαπάς. Να ακούγεσαι«.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο κοινό προτρέποντάς το, να υποστηρίξει τη χώρα του με όποιον τρόπο μπορεί και να μην σιωπήσει. «Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα κοινωνικά σας δίκτυα και στην τηλεόραση, τότε θα έρθει η ειρήνη.  Ο πόλεμος καταστρέφει όλες τις πόλεις μας. Το Τσέρνιγκοφ, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάκα, τη Μαριούπολη και άλλες…»

Η ομιλία του συνοδεύτηκε από την εμφάνιση του τραγουδιστή John Legend, ο οποίος μαζί με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες Mika Newton, Lyuba Yakimchuk και Siuzanna Igidan ερμήνευσαν το τραγούδι «Free». 

Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα της βραδιάς: