Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μια χώρα αφιλόξενη όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έγιναν το 2016, τα αδέσποτα στην χώρα μας ξεπερνάνε τα 4 εκατομμύρια. Οι  φιλοζωικές οργανώσεις, όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσπαθήσει μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού να αλλάξουν τα δεδομένα, παρόλα αυτά ο αριθμός των ζώων στα καταφύγια αυξάνεται ραγδαία. Οι περιορισμένες πηγές πόρων, που έχουν τα καταφύγια καθώς και ο τεράστιος αριθμός σκυλιών και γατιών που φιλοξενούνται στους χώρους αυτούς, δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο των εθελοντών, με αποτέλεσμα οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Για να έρθει όμως η αλλαγή, πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε υιοθετόντας ένα κατοικίδιο ή προσφέροντας βοήθεια, για παράδειγμα (τροφή, κουβέρτες, χορηγίες, ιατρική περίθαλψη).   

Διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου:

 • Επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ή το site του, για να διαλέξετε το νέο τετράποδο φίλο σας.
 • Στην συνέχεια, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο για τις υιοθεσίες, για να μάθετε αν το αδέσποτο που επιλέξατε βρίσκεται ακόμη στο καταφύγιο και έχει υιοθετηθεί ήδη από κάποια άλλη οικογένεια.
 • Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι του κέντρου να θελήσουν να σας επισκεφτούν στο σπίτι σας, για να σιγουρευτούν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για το ζώο.
 • Όταν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, θα κληθείτε να πληρώσετε ένα τέλος υιοθεσίας και ενδεχομένως το κόστος για την στείρωση και το μικροτσίπ.

Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν την υιοθεσία:

 • Η απόκτηση ενός κατοικίδιου φέρει και κάποια σταθερά έξοδα, όπως τροφή, επισκέψεις στον κτηνίατρο, είδη καθαριότητας, φάρμακα κλπ.
 • Αν ενδιαφέρεστε για σκύλο, θα πρέπει να αφιερώνετε αρκετό χρόνο μέσα στην μέρα σας για τις βόλτες του και καλό θα είναι να ζείτε σε ένα μεγάλο σπίτι, καθώς στα σκυλιά δεν αρέσει να περιορίζονται σε μικρούς κλειστούς χώρους.
 • Όταν ένα ζώο είναι μεγάλο ηλιακά, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή, καθώς μπορεί να έχει παγιωμένους τρόπους συμπεριφοράς, που ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αλλάξουν.
 • Τέλος, ένα αδέσποτο πριν την διαμονή του στο καταφύγιο, μπορεί να κακοποιήθηκε και αυτό, ενδεχομένως, να το έχει κάνει φοβικό ή να παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς.  

Ένα ζώο είναι δέσμευση εφ’ όρου ζωής και είναι σημαντικό να του προσφέρετε σταθερότητα, αγάπη, χρόνο και στοργή. Εάν είστε  διατεθειμένοι να τα προσφέρεται, τότε μην χάνετε χρόνο, γιατί είναι βέβαιων πως η αγάπη που θα λάβετε, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα δώσετε.

Σας παραθέτουμε 5 σελίδες καταφυγίων ή σωματείων της Αττικής, από όπου  μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και πληροφορίες για τα αδέσποτα που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία.

 1. Fazoo Farm στο Κορωπί (6982977330)
 2. Φιλοζωικού Σωματείου Νίκαιας-Κερατσινίου: (6971631992 – 6984499497 – 6944476806)
 3. Φιλοζωϊκό και Πολιτιστικό Σωματείο Π.Φαλήρου: (6930628542)
 4. Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας: (6972577607)
 5. Αδέσποτες Φωνές – Stray Voices Μοσχάτου Ταύρου: (6995621381 – 6974891010)